Vandaag is het tijd voor een klein fotografielesje over de ‘regel van derden’. Een compositieregel die veel wordt gebruikt bij fotografie. Door het toepassen van de regel van derden zullen je foto’s interessanter qua compositie worden. In deze blog leggen wij de basis uit van de regel van derden.

 

Compositie

Misschien vraag je je nu af, wat is compositie eigenlijk? Compositie is het ordenen van beeldelementen volgens een vooraf bepaalde strategie. Het is eigenlijk een poging tot het creëren van orde in de chaos. In de fotografie betekent dat dat je de onderdelen of het onderwerp van je foto op zo’n manier in je beeld plaatst, dat het samen één mooi geheel vormt.

 

Regel van derden

Bij de regel van derden verdeel je het beeld in negen gelijke vlakken. Op je fotocamera of telefoon kun je vaak een raster instellen zodat de vakken letterlijk op je scherm verschijnen. Bij de regel van derden draait het er om dat het onderwerp van je foto terecht moet komen op een van de snijpunten van het raster. Door dit te doen worden foto’s esthetisch aantrekkelijker. Vinkacademy heeft daar een duidelijk voorbeeld van gemaakt.

 

Op het eerste plaatje zie je dat het badeendje precies in het midden van de foto en dus in het midden van het raster staat afgebeeld.

Regel van derden

Op het tweede plaatje is het badeendje verplaatst naar de linker zijde. De horizon staat op de onderste lijn van het raster en het badeendje op een snijpunt.

Regel van derden

 

Focus

Deze regel helpt ook bij de focus. Als je de horizon van een landschap gelijk aan de onderste horizontale lijn van het raster legt, dan is er meer aandacht voor de lucht in de foto. Leg je de horizon op de bovenste horizontale lijn, dan is er meer aandacht voor het landschap. Je voorkomt op deze manier dat je de horizon precies midden in het beeld plaatst en dus beide delen van de foto ‘evenveel’ aandacht krijgen.

 

Focus op het landschap:

regel van derden landschap

 

Focus op de lucht:

Regel van derden focus lucht

 

Je kunt de regel van derden toepassen op alle soorten fotografie. Experimenteer ermee!

Regel van derden met raster

Regel van derden met raster vogel

Regel van derden met raster kind

 

Veel plezier met fotograferen en het toepassen van de regel van derden. Doe meer inspiratie op door onze Instagram en Pinterest eens te bezoeken.