Je bent een Instawall aan het maken, sleept een foto naar een vakje toe en opeens krijg je de melding dat de foto van lage resolutie is. Help, wat moet ik doen?

Foto’s met een lage resolutie betekent dat de foto een beetje ‘blokkerig’ wordt. Dat komt omdat een foto uit een bepaalde hoeveelheid pixels bestaat. Een pixel is een enkele gekleurde punt. Alle puntjes bij elkaar vormen een foto. Dus als een foto een lage resolutie heeft, zie je de puntjes veel duidelijker. 

Dat foto’s een lage resolutie hebben, kan meerdere redenen hebben. De meest voorkomende oorzaken lees je hieronder.


Kleine bestanden

Soms zijn de bestanden van de foto’s te klein voor je Instawall. Er zitten dan te weinig pixels in de foto waardoor de foto van slechte(re) kwaliteit is. Je kunt aan de informatie van je foto zien hoe groot het bestand is. Als de grootte niet onder je afbeelding staat, kun je met je rechtermuisknop op de foto klikken en dan kiezen voor de optie ‘toon info’ (Apple) / ‘bestandsinformatie’ (Windows).  Hier vind je meer informatie over de foto. 

Als het bestand van de foto klein is, kun je het beste even kijken of je de foto nog in een groter formaat hebt en anders op zoek naar een andere foto. 

 

Foto’s via e-mail
Soms worden foto’s automatisch verkleind via de mail. De bestanden zijn dan namelijk te groot om te mailen. Een oplossing om grote bestanden alsnog te versturen, is via wetransfer.com. Hier kan je gemakkelijk je foto’s uploaden en versturen, zonder kwaliteitsverlies. 


Screenshots
Als je van een foto een screenshot maakt, wordt de kwaliteit minder. De kwaliteit van de screenshot hangt van je beeldschermresolutie af, omdat je in principe een foto maakt van alle pixels op het scherm. Dus hoe kleiner het scherm, hoe minder pixels in de foto zitten, hoe lager de kwaliteit is.   

Foto blog kwaliteit foto's Deze afbeelding is het originele bestand en is 5760 x 3840 pixels.

Foto blog kwaliteit Dit is een screenshot van de originele foto en is 876 x 585 pixels.

 

Ingezoomde foto’s
Hoe meer je inzoomt, hoe lager de kwaliteit wordt van je foto. Bij ingezoomde foto’s wordt namelijk slechts een deel van alle pixels benut. De foto heeft dus minder pixels dan normaal waardoor de kwaliteit minder kan zijn. 

 

Afbeeldingen van het internet
Let op de resolutie van een afbeelding van het internet. Je kunt zien hoe groot de bestanden zijn als je met je muis over de afbeelding gaat. Hieronder zie je dat de foto erg klein is, 275 x 183. Je kunt afbeeldingen zoeken op grootte. Kies bij de optie ‘Tools’ voor ‘Grootte’ en dan de optie ‘Groot’. Bij deze optie vind je foto’s die relatief grotere bestanden heeft en dus een betere resolutie!  

 

Resolutie van een Instawall vakje
In de ideale situatie raden we aan om foto’s te gebruiken met minimaal 1000 pixels aan de kortste rand. Let op dat het aantal pixels aan de kortste rand van een foto niet minder dan 740 pixels is, want dan krijg je de melding dat de foto een lage resolutie heeft. Mocht je de foto toch graag in je Instawall willen gebruiken, dan is het resultaat niet optimaal. Van een afstandje zal je Instawall er mooi uitzien, maar als je er met je neus op zit, zal je zien dat de foto (iets) ‘blokkerig’ is.


Succes met het verzamelen van je foto’s en het samenstellen van jouw Instawall!