Login

Sluit

Registreer

Wij gebruiken cookies
Accepteren

Zomeraanbidders opgelet: de vakantie is begonnen! Waar je je vakantie ook spendeert, er zijn altijd mooie zomermomenten om vast te leggen. En van relaxte zonaanbidders tot actieve kampeerders en van avontuurlijke backpackers tot vakantiegangers in eigen land: iedereen wil graag mooie vakantiefoto’s! Dus vind je dat je vakantiefoto’s wel een boost kunnen gebruiken? Dan hebben we hier 7 tips voor je om je fotografie skills naar een hoger niveau te tillen!

1. Camerakeuzestress

Vaak wordt er gedacht dat hoe duurder de camera, hoe beter de foto’s. Uh, think again, want dat hoeft helemaal niet zo te zijn! De beste camera is namelijk de camera die je bij je hebt. Met een telefoon kan je bijvoorbeeld snel en onopgemerkt snapshots maken, terwijl je met een spiegelreflexcamera uitgebreid een reportage kan maken. Het is belangrijker hoe je de foto maakt, dan waarmee. Dus schiet er lekker op los!

Telefooncamera, systeemcamera, analoge camera of spiegelreflexcamera op vakantie

2. Doe je huiswerk

Reizigers kan je in 2 groepen indelen: of je bent lid van de ik-ga-blanco-op-pad-en-laat-me-verrassen-wat-ik-tegenkom-groep of je bent team member van de ik-laat-niets-aan-het-toeval-over-en-pluis-alles-uit-groep. Voor die laatste groep zijn Instagram en Pinterest heel handig. Ga op zoek naar hashtags of zoektermen van jouw bestemming en laat je inspireren door wat je voorgangers al hebben geschoten. Handig als je zelf weinig tijd hebt om de omgeving te verkennen. 

Vooronderzoek vakantie op Instagram en Pinterest

3. Bekijk het eens door een andere (zonne)bril

De compositie bepaalt onder andere of je foto saai wordt of fijn is om naar te kijken. Een manier om de kijker te trekken naar de juiste plekken op je foto is de ‘regel van derden’. Hierbij deel je het beeld op in 9 blokken, zie de foto hieronder. Zodra je je onderwerp op een van de snijpunten in het raster plaatst, wordt de aandacht daarheen getrokken. Een horizon is mooi om op een van de 1/3 lijnen te plaatsen, zo is de foto mooi in balans. Nooit meer saaie vakantiefoto’s!

Compositie regel van derden opa reis

4. Don’t lay down 

Wanneer je vakantie hebt, is het heerlijk om een horizontale houding aan te nemen (lees: lekker liggen op je strandlaken), dit geldt echter niet altijd voor je foto’s. Verticale foto’s kunnen namelijk ook echt prachtig zijn! Zoals voor portretten, hoge gebouwen en smalle straatjes. Leer jezelf aan om regelmatig verticale foto’s te schieten. 

Verticale foto's op reis

5. Sunshine on my mind

We leven met z’n allen onder dezelfde zon, dus een tip voor tout le monde: Maak slim gebruik van het zonlicht. Rond het middaguur staat de zon op zijn hoogst. Het is niet alleen erg heet om op dit tijdstip vol in de zon te staan, je krijgt er ook harde schaduwen van in je gezicht en je gaat knijpen met je ogen. Je kan beter in de ochtend of de middag foto’s maken, omdat de zon dan lager staat. Mocht het niet anders kunnen, zoek dan een schaduwrijk plekje op.

Golden hour

6. Waardeer de kleine dingen

We hebben vaak de neiging om grootse momenten en bijzondere locaties te fotograferen en de alledaagse dingen links te laten liggen. Want wat je vaak ziet/doet, wordt normaal en wat normaal is, vinden we vaak niet interessant om vast te leggen. Zonde! Het zit hem ook vaak in de kleine dingen. Dus maak ook eens een foto van de kleurrijke bloemenstruik waar je elke dag langs loopt, van de lol die jullie hebben bij het dichtpletten van je koffer of je favoriete zomerdrankje dat je al weken drinkt. Zo geef je je foto’s een persoonlijke touch!

Bloemen fotograferen

7. Waar ben je selfie?

Als je op prachtige plekken komt, is het heel verleidelijk om helemaal op te gaan in het fotograferen van al dat moois. Klik, klik, klik, iedereen staat op de kiek en weer door. Bij thuiskomst check je je geschoten beelden en kom je tot de conclusie: ‘Ik ben nergens te bekennen!’ Voorkom teleurstellingen en vraag ook eens je kind, lover of voorbijganger om jou op de gevoelige plaat vast te leggen. Daar zijn tenslotte toch o.a. die ‘Instagram husbands’ voor 😉

Instagram husband

Wij zijn heel benieuwd naar jullie vakantiefoto’s! Deel je foto van je favoriete Nederlandse zomermoment met #zomermomentNL en maak kans op je eigen Instawall Aluminium L!

Geniet van je vakantie en happy shooting!

Liefs, team Instawall

Start chat
Kunnen wij je helpen?
Hi! Welkom bij Instawall! Wij staan op werkdagen van 9:00 - 17:00 voor je klaar. Waarmee kunnen wij je helpen?
Powered by